Изграждане на качествени линкове. Практически съвети

изграждане на линкове
От няколко години се занимавам със СЕО и съм изненадана да видя толкова много различни уебсайтове, които страдат от едни и същи проблеми. За да бъде един сайт сред първите позиции в Google, трябва да е съобразен с неговите изисквания и препоръки и да е отворен за промени, особено след update - Penguin. В тази статия ще говоря за един от най-важните въпроси при оптимизацията на един сайт - link building - надявам се да бъде интересна и най-вече полезна за Вас .

С update на Google - Penguin, дойде време и за промяна на СЕО стратегията. Ще Ви предложа някои ценни съвети, които ще Ви помогнат не само да оцелеете, но и да подобрите позициите си в дългосрочен план.

Бъдете по-социални, създавайте връзки и взаимоотношения

При публикуване на статия във Вашия сайт или блог, уверете се че е споделена с всичките Ви социални страници. Виждала съм фирми, които дневно или седмично публикуват статии в блога си, но не ги споделят в социалните мрежи, като Facebook, Twitter, Google+ и др. Когато споделяте съдържание получавате харесвания, tweets, +1, което води не само до бонус точки по отношение на СЕО, но е и успешна стратегия за разпространение на информацията отвъд Вашите приятели и фенове.

Повече линкове към вътрешните страници

Много СЕО специалисти все още допускат грешката да линкват само началната страница на сайта. Разбирам, че това е най-важната страница в сайта Ви, но бъдете сигурни, че Google не приема добре факта, че повечето backlinks водят към началната страница на сайта и много малко линкове към блог статиите и вътрешните страници. Логично е, защото в крайна сметка вътрешните страници са мястото, където се намира реалното съдържание на сайта.
Това се отнася не само за backlinks. Вътрешните връзки също са много важни. Обърнете повече внимание на структурата, както и правилните ключови думи да се свързват с правилните вътрешни страници. Това ще улесни не само Google, но и посетителите ,при обхождането на сайта.

Разнообразие на anchor текста

Google не приема добре и използването на една и съща ключова дума като линк към сайта Ви. Смята че е доста подозрително всички да се свързват със сайта Ви с една и съща ключова дума или фраза, които се откриват и навсякъде в сайта. Това е съвсем нормално, като се има предвид че хората, които искат да се свържат със сайта Ви, ще използват различни ключови думи. Не забравяйте, че Google вече е достатъчно умен за да разбере коя дума се отнася най-добре към Вашето съдържание. Разнообразието е ключът - препоръчвам и използването на думи като “вижте повече”, “кликнете тук” като anchor текст (изглеждат по-естествено).

Фокусирайте се върху качеството, не върху количеството

Сега този израз придобива по-голямо значение от когато и да е било преди. Google ще санкционира сайта Ви ако има голямо количество backlinks от ненадеждни сайтове. Мога да ви гарантирам , че един блог пост от реномиран сайт с добра репутация е по-добър от 100 поста с ниско качество. Има сайтове сред първите позиции в Google, които са само с 30 качествени връзки, има и техни конкуренти, които са с хиляди такива.
Също така направете си услуга и забравете за техниките за изграждане на връзки чрез масови регистрации в директории. Хората достигнали първи позиции с тази техника ще бъдат ударени от Google. Те определено са първи в списъка на Penguin.

Направете съдържанието си достойно за линк

Едно от най-важните неща е създаване на смислено съдържание, достойно за връзки. Ако клиентите Ви не харесат Вашите текстове, бързо ще напуснат и сайта Ви. Ако публикувате интересно и достъпно за потребителите съдържание, те ще останат по-дълго в сайта, ще харесат , tweet или +1’s текста , което ще доведе до много бонус СЕО точки. Съдържанието е (и винаги ще бъде) цар.

Това е най-безопасният, най-естественият и най-бързият начин да подобрите и задържите позициите си в Google.

Ако имате нужда от СЕО специалисти, които знаят как да оптимизират сайта Ви свържете се с тях.

 

Подобни статии

снимка на линко билдинг
Защо за СЕО оптимизацията са важни качествените връзки?

Банер SEO

СЕО инструменти

Бързи SEO Съвети... видео