Искате гарантирана първа страница в Google?

интернет маркетинг
Краткия отговор на този въпрос е - никой не може да Ви гарантира първа страница в google. Тук ще разгледаме защо това е така, как да изберете СЕО фирма и какво да очаквате като резултати.

И защо да не може да се гарантира №1 в Google?

Има редица фактори които трябва да се вземат предвид като: колко конкурентна е една ключова дума, колко са нейните месечни/дневни търсения, какви усилия полага конкуренцията за да се държи на първа страница за определената ключова дума. В друг пост бях споменал, и тук пак ще го повторя, за да отидете на първа страница в google Вие трябва да изместите Вашата конкуренция оттам. Появата Ви на първа страница не става изведнъж,  никой не Ви “пуска” там - така.  Вашата конкуренция може да разполага с доста по-голям бюджет от Вашия и едва ли ще е щастлива от факта, че някой се промъква преди нея.

Но да се върнем обратно на въпроса:

Защо тогава трябва да плащате за СЕО ако не Ви се гарантират първи позиции?

Всъщност както ще видите от видеото Matt Cutts (от Google) казва всеки може да ви гарантира първа позиция в гоогъл, НО за ключова дума като например: “Хладилник с Фризер намален на 150 лв”.

За тези които вече губят търпение ето какво казва Гоогъл по въпроса за СЕО:

Никой не може да гарантира # 1 класиране в Google.

Бъдете внимателни от SEO фирми, които претендират да гарантират класиране, твърдят че имат "специални отношения" с Google, или че могат "приоритетно да класират Вашият уебсайт" в Google. Всъщност, единственият начин да покажете на Google, че имате нов сайт е като директно въведете сайтът си в индексите на Google (използвайте този линк) или чрез представяне на така наречените карти на сайта или XML Sitemap. Това може да направите и сами без да наемате каквито и да е SEO Специалисти.

Ясно е, че за сериозни позиции в търсачките, това не е достатъчно и e необходима доста работа по Вашият сайт и Вашето онлайн представяне като цяло. И тази индустрия става все по-сложна, особено с последните ъпдейти на Google, така че вече въпросът е не дали да правите СЕО, ако естествено сте сериозни за Вашия интернет маркетинг, ами по-скоро внимателно да изберете с кого да работите.

Ето някои от съветите които гоогъл дава при избор на СЕО фирма (по-скоро съвети от какво да се пазите)
снимка интернет бизнесинтернет бизнес

 • Бъдете подозрителни от Спам писма които сте получили на имейл. Имейл маркетингът е много силен инструмент когато се използва правилно но Спамът си е Спам.

 • Както посочихме по-горе – внимавайте от фирми които гарантират №1 класиране. Аз дори няколко пъти съм се изкушавал да гарантирам такива неща, особено след като съм направил анализ на конкуренцията, пазарът, преценил съм бюджета, но както вече споменах не съм почитател на тази практика. Въпреки това вярвам, че има много начини да се прецени конкретната ситуация и да се обсъдят с клиента разумни очаквания на базата на вложените ресурси.

 • Внимавайте от фирми които не Ви казват какво ще направят и по-важното какво са направили. Принципно такива фирми казват, че не искат да разкриват професионалните си тайни. Практиката е, че те или не знаят какво правят или използват някои „черни“ СЕО тактики, които да - донасят резултати – но само краткосрочни.

 • Избягвайте фирми които ще Ви регистрират в хиляди директории или „любимото“ ми хиляди лайкове на Facebook страницата Ви (има цели бизнеси изградени на фалшиви обещания и ограбвания на хората, разчитайки на хорската алчност и стремеж към бързи печалби – всъщност има цели общества изградени на тези разбирания - но това е друга тема). Само да уточня има и доста качествени директории.

 • Избирайте мъдро.

снимка СЕОИнтернет маркетинг
Лично според мен основният въпрос дори не е коя позиция ще бъде сайтът Ви в google а колко ще спечелите ако издигнете позициите си. Или така неречената Възвращаемост на инвестициите. (ROI – Return of Investment).
 

За да обясня това нека набързо да разгледаме два примера:

Фирма извършваща някакъв вид услуга – например ремонти. Въпросът е каква е печалбата Ви от всеки допълнително доведен клиент – да кажем, че сайтът Ви донесе 2 допълнителни клиенти този месец и Вие печелите по 1000 лв. от всеки, то допълнителният Ви доход би бил 2000 лв. Ако трябва да платите 900 лв, за малък и стегнат сайт и например локална СЕО Оптимизация – то допълнителната Ви печалбата би била 1100 лв.И сега да направим уточненията – всички цифри са примерни, в примера непрекъснато казвам „допълнителни“, също имайте предвид последващи печалби ако добре си свършите работата и тези клиенти Ви препоръчат на техни познати.

И сега друг пример – да кажем, че продавате някакъв среден клас аксесоари онлайн и средната Ви печалба от клиент е 10 лв. Принципно такива бизнеси разчитат на голям оборот и много клиенти – така че целите Ви като брой допълнителни клиенти трябва да бъдат доста по-големи. И ако например една СЕО кампания може да Ви донесе да кажем 50 допълнителни целеви посещения на ден и чрез Вашия правилно направен уебсайт вие може да превърнете 4 % от тези посетители в клиенти – то допълнителната Ви средна печалба би била:
2 клиента на ден х 22 дни = 88 клиента/месечно х 10 лв. = 880 лв./месец.  Колко ще платите за сайт тип електронен магазин, колко ще платите за оптимизация и колко време ще продължи оптимизацията е въпрос на допълнителни уточнения и зависи от конкретната ситуация.
 

Още веднъж ще подчертая целта на цифрите в горепосочените примери е да Ви даде представа къде трябва да насочите усилията си а те са:

 • Опитайте се да изградите сериозно присъствие в интернет, бягайте далеч от хора гарантиращи бързи и много добре звучащи резултати.

 • Интернет маркетингът е извън пределите на СЕО - това е процес които изисква време – бъдете търпеливи. Знам и аз искам нещата да стават бързо и да има някаква формула приложима за всяка ситуация всъщност искам го повече от Вас – защото ако бе така, щях да си гарантирам сериозни резултати, бързо и от много клиенти - и сега щях да съм на някои плаж вместо да обяснявам на потенциални клиенти какво да правят :)

 • Изградете марка, направете Вашият уеб сайт нещо повече от едно безплатно темплейтче като всички останали, с текст и снимки копирани някъде от интернет.

 • Намерете Вашето уникално предимство – това което Ви отличава от конкурентите Ви и го предложете на клиентите по правилния начин.

 • Използвайте социалните мрежи разумно, т.е. не СПАМВАйте там, не получавайте хиляди лайкове от Индия и бъдете последователни

 • Бъдете въвлечени в процеса, но и се доверете на професионалисти. Тук не говорим за риск, а за премерен риск – нещо което е в основата на всеки бизнес.

Това което ние от SEO Xela може да ви предложим е, че ще направим всичко което е необходимо за да може Вашият сайт да бъде на по-предни позиции, предварително ще бъдете уведомени за това какво и защо ще се направи, ще изследваме конкурентите Ви, и пазарът на който работите и ще си свършим работата качествено. И всичко това съобразно Вашия бюджет.

И, че ще Ви дадем изпълними обещания – т.е. казано просто за бюджета които имате ще получите определени неща който ще Ви дадат определени предимства.

Ако искате да научите повече за нашите СЕО услуги или имате въпроси може да се свържете с нас.

Image courtesy of "Business Graph"; "Hand Writing Word Of Business Plan"; "Business Young Woman Trying To Make A Decision Between Yes Or No" / FreeDigitalPhotos.net

Подобни статии

is seo dead
СЕО е мъртво. Да живее СЕО!

Банер SEO

СЕО инструменти

 • Google Adwords
  Този СЕО инструмент за оптимизация се използва за изследване на ключови думи, анализ на търсенето и изследване на...
 • Проверка за уникално съдържание
  При оптимизацията на един уеб сайт, едно от най-важните неща е създаването на уникално съдържание. Чрез използването на този...
 • Проверка на Page Rank на сайта
  Този СЕО инструмент се използва от Google за оценяване на уеб страниците. Page Rank на даден уеб сайт може да бъде от 0 до...

Бързи SEO Съвети... видео