Какъв текст търсят търсачките?

какво търси google
Надълго и нашироко можем да Ви обясняваме механизма на действие на търсачките, начините на събиране и обработване на информацията, алгоритъма на извеждане на резултатите. Но за един средностатистически потребител в интернет, необременен с идеята сам да оптимизара сайта си, такава информация би била, ако не неразбираема, то напълно ненужна. Затова ще се опитаме да сведем всичко до една проста думичка – текст.

Търсачките търсят текст. Но не какъв да е текст. А качествен и уникален, текст, който не присъства никъде другаде в онлайн пространството. Това е така, защото поради строгите мерки за ограничаване на пиратството, търсачките се променят, включвайки механизми, позволяващи им да открият дали съдържанието или отделни думи и изрази от него е копирана („крадена”) от друг автор.

Само по себе си обаче само уникалното съдържание не е достатъчно, защото, за да се открои един текст той трябва да съдържа в себе си думи, помагащи на търсещите механизми да определят дали тематиката на дадения документ отговаря на указаното от потребителя търсене – т.нар. „ключови думи”.

И, въпреки че включването на ключови думи в текста звучи лесно, уеб оптимизаторите прекарват доста време в анализи и изследвания на тези, на пръв поглед обикновени думи и фрази.

Това е така, защото от хилядите фирми, описващи дейността си по един и същ начин, първите страници на търсачките извеждат само 10 резултата. И за да ги достигнат, запознатите с алгоритъма на работа на търсещите механизми, използват крайно внимателно тези ключови думи, защото, ако честата им употреба се възприема положително от търсачките, то прекомерното им повтаряне се разглежда като спам (нежелана от потребителите информация).

Върху високото класиране на един текст влияе и неговата посещаемост. Затова и, с цел по-лесната достъпност до определен материал, интернет пространството позволява към него да има връзки, чрез линкове от други източници. С въпросните линкове обаче също трябва да се внимава – те могат, както да изведат един текст нагоре, ако са свързани със сайт с подобна тематика, така и да го приемат за нежелан от потребителя, ако препратката му води към смислово несъвместимо съдържание.

Затова и, решите ли да пишете текст за интернет, не го приравнявайте с писането на обикновена статия. Защото, поради спецификата на мрежата и безбройните материали, публикувани в нея, без да презентирате съдържанието си, то едва ли ще достигне до хората, за които е предназначено.

А в случай, че това презентиране Ви затруднява – свържете се с нас. Ние знаем как да го направим.

Подобни статии

снимка на сео графика
СЕО техники за оптимизиране на уеб сайт

Банер SEO

СЕО инструменти

  • SEO Browser
    Чрез този СЕО инструмент можете лесно да проверите как търсачките виждат вашия сайт. Това може да ви е от полза за да...
  • Проверка на Page Rank на сайта
    Този СЕО инструмент се използва от Google за оценяване на уеб страниците. Page Rank на даден уеб сайт може да бъде от 0 до...
  • Проверка за уникално съдържание
    При оптимизацията на един уеб сайт, едно от най-важните неща е създаването на уникално съдържание. Чрез използването на този...

Бързи SEO Съвети... видео