СЕО техники за оптимизиране на уеб сайт

снимка на сео графика

За да подобрите позициите на Вашия уеб сайт в търсачките, е добре да знаете как работят. Търсещите машини категоризират уеб страниците според ключовите думи - важни фрази, които описват съдържанието на   интернет страницата. Например ако имаме сайт за Агенция за недвижими имоти, думи като "продажба на имоти" и "агенция за имоти" са нашите ключови думи, за разлика от думи като "почивки" или "рекламна агенция". 

Повечето търсещи машини използват компютърни програми, наречени "spiders" или "crawlers", за да търсят в уеб пространството и да анализират отделните уеб страници. Тези програми индексират уеб сайтовете според най-често срещаните думи и фрази на важни за сайта места. Няма как търсачките да разберат , че имате сайт за имоти, докато не открият тези думи на подходящите места. Ето и някои съвети за добро оптимизиране на ключовите думи.

 • едно от местата на които е важно да се поставят ключови думи и фрази е "title" на страницата. В нашия пример можем да поставим заглавие като "Обяви за продажба на недвижими имоти".
 • друго място за поставяне на ключови думи са "headers". Ако Вашият сайт е разделен на секции, хубаво е за всяка една да се постави подходящо заглавие, с ключови думи, които характеризират съдържанието им. В нашия пример можем да имаме секция с имоти в Банско и да поставим заглавие "Продажба на имоти в Банско и региона".
 • повечето СЕО експерти препоръчват честото използване на ключови думи, особено в горната част на сайта, но трябва да внимавате да не прекалите. За да не се случи това използвайте синоними. Ако прекалите с използването на едни и същи ключови думи някои търсещи машини могат да отбележат сайта ви като спам.
 • направете съдържанието на уеб сайта смислено, разбираемо и интересно, пишете за хората, не претрупвайте с ключови думи и фрази.

Ключовите думи и фрази не са единственото важно нещо за добрата оптимизация на един уеб сайт. Доброто използване на подходящи изрази не гарантира първите места в уеб пространството. За да определят качеството на уеб страницата, търсещите машини използват и "link analysis" или анализ на линковете. Те проверяват колко други уеб сайта имат линкове към Вашия сайт и какво е тяхното съдържание.  В нашия пример ако търсещите машини открият линкове от други уеб сайтове за имоти към нашия сайт, ще ни дадат висок "Page Rank" (PR). За търсеща машина като Google е важен и PR на другите сайтове, свързани с Вашия. Ако те имат висок PR, това ще доведе и до увеличаване на PR на вашия сайт.

Как да накарате другите уеб сайтове да линкват към Вашия? Това не е толкова трудно, но трябва да сте сигурни, че имате уеб сайт със смислено и интересно съдържание, което потребителите на сайта ще харесат и ще искат да линкват. Може да предложите и размяна на линкове с други сайтове. Трябва да внимавате с линковете, които водят до вашия уеб сайт, защото търсещите машини проверяват какво е тяхното съдържание и ако не отговаря на тематиката на Вашия сайт могат да ви отбележат като спам и да ви накажат. В такъв случай колкото и добре да е оптимизиран сайта Ви , той ще бъде с лоши позиции в резултатите от търсене.

Надявам се че бях полезна с моите съвети за оптимизиране на уеб сайт, за да сте спокойни че сайтът ви ще се представи добре при търсене доверете се на СЕО специалистите от SEO Xela.

В следващата статия ще говорим за "Black hat SEO techniques" или опитите за измама над търсачките с цел по-добри позиции. 

Image courtesy of Handwritten SEO Flow Chart / FreeDigitalPhotos.net

Подобни статии

отпимизиране на сайт
Как може да сте сигурни, че сайтът Ви ще бъде посетен?
be bold
Защо имате нужда от интернет реклама?

Банер SEO

СЕО инструменти

 • Проверка за уникално съдържание
  При оптимизацията на един уеб сайт, едно от най-важните неща е създаването на уникално съдържание. Чрез използването на този...
 • SEO Browser
  Чрез този СЕО инструмент можете лесно да проверите как търсачките виждат вашия сайт. Това може да ви е от полза за да...
 • Проверка на Page Rank на сайта
  Този СЕО инструмент се използва от Google за оценяване на уеб страниците. Page Rank на даден уеб сайт може да бъде от 0 до...

Бързи SEO Съвети... видео