Как да изберем правилното име на нашия уеб сайт?

 

Здравейте в това видео Matt Cutts отговаря на въпроса:

Колко важно е да имате ключова дума в името на домейна на Вашия уеб сайт?

Както винаги с тези видео СЕО съвети няма просто да преведем видеото а ще го перафразираме и разискваме.
 
Изборът на име на вашия интернет сайт е обикновено нещото с което започваме нашата цялостна интернет стратегия.  И тук може да следваме две стратегии. Всяка една от тях има своите положителни и отрицателни страни.
 1. Да изберем име, което съдържа нашата основна ключова дума. Например такива домейни биха били съдържали думи като - imoti, koli, zastrahovki, doctor, advokat....
  Преди години съдържанието на ключови думи в домейна имаше много по-голяма тежест в изблъскването на уеб сайта на по-предни позиции в търсачките. Това доведе до възникването на цяла индустрия - купуване и продаване на домейн имена - като цената на някои достигаше баснословни суми.
  След оплаквания на доста хора google промениха алгоритъма си и намалиха тежестта на ключовата дума при изчисляване на позицията на уеб сайта в резултатите.
  И все пак съдържането на ключова дума има едно предимство при изграждане на линк стратегията си - самите ваши линкове ще съдържат Вашата основна ключовата дума, което всъщност ще бъде и името на вашия уеб сайт
   
 2. От друга страна някои хора избират името на сайта да бъде много по “Brandable” - т.е. да съдържа името на Вашата марка, бренд. И ако се замислите с някои от най-големите успехи в интернет бизнеса като - Google, Facebook, Twitter, Yahoo - те не съдържат ключова дума в името на сайта си.
  Е да тези компании харчат милиони за реклама и ПР и могат да имат такива имена (понякога дори трудни за запомняне...).
  Но от страна на малък и среден бизнес сайт ще бъде също така доста трудно да се извиси от целия шум ако името на сайта съдържа само ключовата дума (фраза)
  Например ако имате сайт за Android - и има 15 или 20 подобни сайта (с имена съдържащи тази ключова дума) пак ще бъде доста трудно хората да Ви запомнят и да Ви отличат от другите сайтове с подобни имена.
Може би едно решение е да направите микс от двете - както е самото име и на този уеб сайт - seoxela. Тук името съдържа ключовата дума SEO + името на самия бренд Xela. Това дава възможност да използваме ключовата дума при изграждане на нашата СЕО стратегия и същевременно да се опитаме да се отличим от всички сайтове съдържащи думата seo в името на сайта си.
 
Ако искате помощ при избора на име на Вашия сайт, както и регистрация на домейн, обадете ни се и ние ще Ви консултираме и предложим име на Вашия сайт съобразен изцяло със спецификите на Вашия бизнес.

 

Банер SEO

Бързи СЕО съвети (видео)

... от нашия SEO Блог

Бързи SEO Съвети... видео