Как да цитираме съдържание от друг уебсайт?

В този СЕО съвет ще разискваме как да цитираме съдържание от друг уеб сайт без да бъдем наказани от google и това да навреди на нашия сайт.

Matt от Google Webmaster Help дава кратък и ясен отговор на въпроса.
Той разглежда две ситуации:
 
Първо -  ако Вие сте редовен блогър и просто искате да цитирате част от съдържанието което сте намерили в друг сайт. Според Мат в това няма нищо лошо, стига да спазите няколко задължителни неща:
  • Да цитирате само част от съдържанието и да го поставите като “Цитат”
  • Да дадете линк към основния сайтът откъдето сте намерили съдържанието (допълнение: nofollow или dofollow - няма значение)
  • Перфектната ситуация би била да направите дискусия по темата - да изкажете Вашата гледна точка по цитата, защо се съгласявате или не се съгласявате с цитираното и т.н.

Ако забелязвате това е което и ние правим тук с тези бързи СЕО съвети - поставяме определено съдържание (в случая видео) и го дискутираме, като даваме добавена стойност на съдържанието - т.е. не просто го превеждаме...

По интересна и определено рискована е другата ситуация - ако искате да копирате цяла статия или новина от друг уеб сайт и я поставите в сайта си. В този случаи Мат ревностно защитава последния си упдейт - Google Panda и ясно заявява, че сайтът Ви ще бъде наказан за дубликирано съдържание.
Личното ми мненние, е че това е така, но погледнато много едностранчиво. Да вземем например случай, че Вие имате интернет сайт за определен регион - например каталог от фирми в специализирана сфера за специфичен регион. Дали ще бъдете, а и трябва ли,  да бъдете наказани ако Вие поставите например новини за този регион или за индустрията, в която сте специализирани. В крайна сметка Вие не сте новинарски сайт, в никакъв случай не се конкурирате с тези новинарски сайтове, а поставяйки тези новини правите две “добри неща”:
  • Давате допълнителна стойност на Вашите посетители - това което Google иска
  • Популяризирате сайтовете от които произлизат новините - нали затова е интернет Sharing...  (тук трябва да подчертаем, че задължително трябва да поставите линк към оригиналната новина.)
Но как да направим така, че да не бъдете наказани от Google. Има начини да поставите това съдържание на сайта си без да бъдете наказани за това и същевременно да имате свежо съдържание на сайта си. Ако Вашата ситуация е такава и искате да бъдете консултирани по този или други СЕО въпроси, свържете се с нас и ще обсъдим бъдещо сътрудничество.

Банер SEO

Бързи СЕО съвети (видео)

... от нашия SEO Блог

Бързи SEO Съвети... видео