Често задавани въпроси

Какво е СЕО?

СЕО е съкратена абвиатура на Оптимизация за Търсачки - на английски - SEO (Search Engine Optimisation). Според Wikipedia - това е “процесът на подобряване видимостта на уеб сайт в търсачките чрез “натурални” или неплатени (нар. още “органични” или “алгоритмични”) резултати, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата и текстовете на уеб сайт.” Към тази дефиниция може да добавим, че освен подобряване видимостта на уеб сайта или излизането му на предни места в търсачките, целта на СЕО е тези резултати да доведат до посещение на сайта и дори изпълнение на целите на му (повече продажби, по-добра информираност за марката....)

Мъртво ли е СЕО?

През 2011г. компаниите в САЩ и Канада са увеличили бюджета си за СЕО с 43 % в сравнение с 2010г.. И без да споменаваме точни месечни цифри, само ще уточним, че всичко е въпрос на възвращаемост на инвестициите – ако за всеки 100,00лв., инвестирани в СЕО, Вие увеличите трафика към сайта си и превърнете посетителите си в клиенти, спечелвайки 120,00лв., то вие имате 20 % възвращаемост на инвестициите. Оставяме на Вас да прецените колко може да си позволите да спечелите.

СЕО Спам ли е?

Въпреки че СЕО не е спам, доскоро някои т.нар. „оптимизатори” разчитаха на спам техники, за да увеличат посещаемостта на сайта. И понеже целта на Google е да подобри класирането на качествените уеб сайтове, с последните си ъпдейти, търсачката наказва тези страници, които използват некоректни методи за представяне на дейността си.

СЕО Оптимизацията за търсачките ли е или за хората?

Все още има хора, който си мислят, че СЕО е само за търсачките. Всъщност според нас, ако сте изправени пред избор или-или, то пренебрегнете търсачките и оптимизирайте за хората. Но, желаете ли по-добри резултати – оптимизирайте и за двете страни. А в случай че не знаете как – ние ще Ви помогнем.

Аз съм N1 в Google. Но само аз го виждам

За моите клиенти съм на втора, дори на 3-та страница. А жена ми ме вижда дори по-назад.
Всъщност, повредата не е във Вашият интернет :). Може би трябва да премахнете песонализираните търсения в Google (линк), за да разберете къде точно се намира Вашия сайт. Ако се затруднявате – обадете ни се – ние ще Ви помогнем да видите реалните резултати от класирането на Вашия сайт.
... и помислете защо виждате толкова различни резултати с жена си

След колко време ще видя резултати?

Зависи от ключовите думи, за който се борите, от Вашия бизнес, състоянието на сайта Ви и Вашата моментна онлайн репутация. При оптимизацията на сайтове, ние се стремим да насочим усилията си в тези насоки, които ще дадат най-бързи резултати за нашите клиенти.

Колко струва СЕО?

A колко струва Вашата кола? А колко струва колата която днес загледахте на улицата? Защото, както различните марки и години на производство определят различната цена на колата, така и СЕО оптимизацията, влияеща се от различни фактори, не може да бъде извършвана с една и съща, универсална цена.
За да се определи колко ще струва на месец Вашата СЕО Кампания, първо трябва да се изследва бизнесът Ви, да се определят ключовите думи, за които ще се борите и да се анализират целите Ви. И понеже процесът на оптимизация далеч не е толкова прост и лесен, не търсете прекалено евтините варианти. Със суми от порядъка на 100-200лв. най-вероятно ще получите “оптимизация” с некачествени, автоматизирани или спам техники, а не първокласните услуги, които могат да придадат стойност на Вашия онлайн бизнес.
Не забравяйте, че СЕО е процес и никога не спира... И, ако решите да си дадете почивка, знайте, че пазара не търпи дупки. И друг би заел мястото Ви…

И все пак колко?

Всичко е въпрос на възвръщане на инвестиции – едва ли очаквате да реализирате печалба от сайта си в размер 500,00лв., ако сте “пожертвали” 50,00лв. за оптимизацията му.
В някои развити страни например UK, e прието, че всичко под 1000 GBP на месец е некачествено или автоматизирано, но все пак ние сме в България :)

Защо СЕО е толкова скъпо?

Всъщност, в момента в България може да намерите доста евтини услуги. Защото, колко и добри СЕО оптимизатори да има, те нямат избор – трябва да се съобразяват с пазара. По тази причина сега е моментът да инвестирате в СЕО – евтините услуги няма да продължат вечно, защото днешните младежи, живеещи с родителите си и правещи страници за по 150,00лв., скоро ще имат семейства. И, загрижени за издръжката на близките си, ще ценят повече времето си и няма да предлагат услугите си на такива ниски цени.
А какво да кажем за текстовите материали за сайта, на цена от 5,00лв. за статия? Нима това е скъпо? Вие бихте ли се съгласили да изследвате материали от повече от 100 страници, които после да систематизирате и подредите в статия по определени стандарти, при такава обиждащо смешна цена? Защо тогава очаквате някой друг да го направи?

Предлагат ми да пуснат сайта ми в около 1000 директории за около 50-тина лв. Защо ми е Вашето СЕО?

Защото само идиотите правят това. Достатъчно е да “регистрирате” сайта си в Google и Bing и още няколко качествени Български директории и след това да насочите усилията си към изграждане на качествени линкове от качествени, релевантни сайтове. Това не, че не е важно, но далеч не е всичко, което може да се направи за подобряване на видимостта на Вашия сайт.

Трябва ли ми XML sitemap (XML карта на сайта)?

Не е задължителен елемент, но може да помогне на сайта Ви.

Meta Описанието влияе ли на резултатите ми в google?

Чисто технически – не. Чисто практически – много. Едно добро описание може значително да увеличи броя на хората, които са влезли в сайта Ви след като са го видели в търсещите резултати.

Сестрата на секретарката е без работа? Тя не може ли да направи СЕО?

Може. Тя сигурно може и да Ви сготви. Но ако имахте ресторант, ще я назначите ли за главен готвач? (всъщност...някои го правят)

Google мрази ли SEO?

Google обича качествени уеб сайтове и затова Google e най-добрия приятел на СЕО специалистите. Google предоставя едни от най-добрите съвети и инструменти безплатно. Вярно е, че променят алгоритъма си 500 до 600 пъти на година и изкарват плашещи ъпдейти, но който се страхува от мечки да не ходи в гората :)

Банер SEO

... от нашия SEO Блог

Бързи SEO Съвети... видео