Meta tags

Искате да сте на първо място в търсачките?

Просто добавете правилните meta tags (етикети) и хоп, ще се изкачите на върха много лесно. Всъщност, ако можехте да се върнете назад във времето, това наистина би било достатъчно. Но днес съвсем не е така – въпреки че са важни и са в основата на оптимизацията за търсачки, ако не са свързани с Page Title (заглавната страница), те нямат никакво отношение в класирането на Вашия уеб сайт на по-предни позиции.

Какво съдържат Meta Tags?

Нека да разгледаме набързо един прост HTML документ

<head> <title>Заглавие на страницата</title> <meta name="description" content="Описание на Вашата страница" /> <meta name="keywords" content="ключови думи, ключови изрази" /> </head>

Въпреки, че Title (заглавието) е в HEAD (главната) частта на един уеб документ – това всъщност не е Meta Tag (етикет). Според W3C (стандартизация в интернет) това е задължителен елемент, затова и ние го приемаме като нужен за оптимизацията на сайта Ви. Научете повече за важността на Page Title.

Ключови думи (keywords)

Google тотално игнорира ключовите думи, поставени в HEAD частта. Значи ли това, че не трябва да се притеснявате какви ключови думи използвате? Едва ли. Защото, дори и за google да са маловажни, те са в основата на оптимизацията и би трябвало да се използват, ако имат такава възможност, и в главната част на програмния документ.

Description (описание)

Meta Description е кратък текст до 161 символа, който помага за търсачките да разберат за какво е страницата, но не влияе по никакъв начин на ранкването (излизането на по-предни позиции). Ако един уеб сайт има едно добре написано описание, то може да помогне на клиентите да посетят сайта при търсене по резултати. И обратно, ако описанието е лошо написано или е спамнато (съдържащо само ключови думи), google ще го игнорира и ще си сложи собствен Description.
Затова е важно да инвестирате време и да напишете добри описания за всяка Ваша страница.

Всъщност, Description е важен, защото:

 • помага за увеличаване на Click Through Rate (кликналите върху Вашата реклама потребители);
 • въпреки че Google я игнорира при резултатите си, това не значи, че доброто описание на страницата не помага в издигането до по-горни позиции – напротив – дори има доказателства в обратното (най-малкото, може да се използва, за да се включат допълнителни ключови думи).

Освен, че е важно, описанието на страницата трябва да е:

 • съобразено със съдържанието на текста;
 • да не съдържа излишен спам;
 • да е написано така, че да се хареса както на търсачките, така и на интернет потребителите :)

Всъщност, Мета Описанието на сайта се пише не за търсещите механизми, а за хората. Неговата цел е да накара потребителите на мрежата да изберат даден сайт. Затова и съдържанието й е изключително важно – то трябва да привлича и мотивира, загатвайки за интересната информация, която евентуалните посетители на сайта биха открили в него.

Ролята на Description може лесно да се представи чрез следния пример:
търсим “Дамски обувки онлайн”

[caption]мета описаниемета описание пример[/caption]

Единственото добро в това описание е следното: При поръчка над 50 лв. доставката е безплатна. Дори и то би могло да се промени на: Поръчайте онлайн. Безплатна доставка! (после ще уточнявате какви са точно условията на безплатната доставка)
Ами защо това - Регистрация | Вход en bg - е в описанието? Това показва, че въобще не сте писали Мета Description или е била лоша и google сам си я е взел. По този начин изпускате възможността:

 • да се борите за повече ключови думи;
 • да увеличите посещенията на уеб сайта си, като накарате клиентите да кликнат на Вашия линк.

 

Въпросното описание може да бъде пренаписано:

 • Изберете лесно от нашата зимна колекция - боти, ботуши... поръчайте онлайн и спестете!
 • Искате ли да сте в крак с модата? Най-новата колекция дамски обувки Ви очаква в онлайн магазин Обувки.ком
 • Разпродажба на стилни дамски обувки и боти, богат избор на цветове и модели в онлайн магазин Обувки.ком
 • Купете онлайн ежедневни и официални дамски обувки с 15% намаление

Вероятно се убедихте, че едно добро представяне може да увеличи невероятно много посещенията на Вашия сайт. А какво би било, ако напишем Meta Description за всичките Ви страници? Това не само би запознало хиляди интернет потребители с дейността Ви, но и би Ви помогнало да спечелите от развитието на Вашия онлайн бизнес.
Доверете ни се. Ние знаем как да изградим Вашия онлайн имидж!

SEO XELA – изградете своя онлайн имидж
Meta tags е част от

Най-новата статия за Meta tags

снимка на хакер
“Black Hat” СЕО техники при оптимизация на сайт

Задайте въпрос! Ние отговаряме...

Бързи СЕО съвети (видео)

Всяка SEO Кампания започва с изследване на пазара, конкуренцията, ключовите думи и фрази. Това допринася за по-бърза оптимизация на Вашия уеб сайт...

начуте повече...

Важен етап в СЕО оптимизацията на един сайт е още при изграждането му да се положат стабилни СЕО основи- Page title, meta описание, url адреси и лесна за използване навигация...

начуте повече...

Външното СЕО на сайта се прави в един по-късен етап от оптимизацията на сайта и включва дейности като регистрация, изработка на банери, блог статии, email маркетинг...

начуте повече...

Споделянето на информация в социалните мрежи е печеливша стратегия за рекламиране в мрежата, независимо на кои позиции е сайта Ви при търсене...

начуте повече...