Пренасочване на адреси в интернет

снимка нетлоркинг
Едва ли има интернет потребител, който да не е попадал на грозната страница, показваща неприятното 404 Not Found. И едва ли има такъв, който би искал подобно съобщение за грешка да се зареди, при търсене на фирмения му сайт, отблъсквайки потенциалните му клиенти, още повече, при съществуващия лесен начин за пренасочване на адреси в интернет – с простата команда 301 redirect.

Какво всъщност е 301 redirect

301 redirect е команда, указваща преместването на един URL адрес към друг URL адрес. Чрез нея, при набирането на стария уеб адрес, потребителите биват прехвърлени към новото местоположение на страницата, без да е необходимо изчакване и допълнително време за зареждане на новия адрес. Този вид пренасочване, познат още като перманентно пренасочване, се използва за трайно и постоянно преместване на даден URL адрес.

За какво се използва 301 redirect

Командата за пренасочване се използва в следните случаи: при преместване на сайта на нов домейн (или, казано по друг начин – при промяна в името на сайта). В този случай пренасочването позволява безпроблемно и незабавно отвеждане в новия сайт, като потребителите дори не забелязват, че са изписали www.example.com, а са отведени в www.example-keyword.com.

При сливане на два сайта, пренасочването с 301 redirect гарантира, че старите уеб адреси са правилно свързани с новите страници. при достъп до сайта чрез няколко различни URL адреси. Такива могат да са www.example.com, example.com/, example.com/home, www.example.com/index или www.example.com/index.html, които зареждат една и съща начална страница. Ако тези страници съществуват и не прехвърлят автоматично потребителите към една от тях, избрана за основна, то търсещите механизми ги отчитат като различни страници, но с еднакво, дублирано съдържание, което може да застраши позициите на сайта при търсене.

И това не е всичко - въпреки очевидната еднаквост на адресите, търсачките разглеждат уеб адреси като example.com/ и www.example.com като два различни сайта. В тази връзка, освен еднаквото съдържание, проблем от СЕО гледна точка може да се окаже и липсата на пренос на входящи линкове между двата сайта (5 входящи връзки към example.com/ и 3 препратки към www.example.com, вместо 8 връзки към пренасочения към един URL адрес сайт).

Накратко - препращане с 301 redirect се използва с цел спестяване на неприятното изживяване на потребителите при вида на съобщенията за ненамерени уеб страници, както и във връзка със запазване или подобряване на позициите на дадена страница или сайт при класиране в различните търсачки. Ако се нуждаете от такъв вид пренасочване, но не сте сигурни как точно да го направите, то обърнете се към тези, които знаят как да подобрят вашия онлайн имидж – специалистите от SEOXela.

Image courtesy of Sketching Teamwork Concept / FreeDigitalPhotos.net

Банер SEO

СЕО инструменти

  • СЕО инструмент за проверка на позиция по определена ключова дума
    С този инструмент можете лесно да проверите позициите на Вашия сайт в основните търсещи машини Google, Bing, Yahoo, по...
  • Google Adwords
    Този СЕО инструмент за оптимизация се използва за изследване на ключови думи, анализ на търсенето и изследване на...
  • SEO Browser
    Чрез този СЕО инструмент можете лесно да проверите как търсачките виждат вашия сайт. Това може да ви е от полза за да...

Бързи SEO Съвети... видео